Lucie Rybková | Přirozený rozvoj osobnosti | Osobní kouč

CHTĚLA JSEM SE REALIZOVAT SAMA

Na rozhovor o tom, jak vznikl a úspěšně funguje business se 100% ovocnou, točenou zmrzlinou v Pardubicích, jsem se moc těšila. Myslela jsem, že se dozvím, jak někdo miluje zmrzlinu tak moc, že ji nakonec začne sám vyrábět nebo nějakou báječnou historku alá zmrzlinář Horáček z Mach a Šebestové. Vedle jak ta jedle. 

 

CHTĚLA JSEM SE REALIZOVAT SAMA

Nejvíce mě překvapilo, že Simona se k nápadu točit zmrzlinu dostala vlastně tak trochu náhodou a hlavně oklikou. Prošla si různými školami, školeními, vyzkoušela různé práce a brigády a „čichla“ si k různým oborům. V jednom však měla od začátku jasno: „Chtěla jsem se realizovat sama“, otevírá naše povídání Simona Marková, majitelka Barky Ice Cream.

 

ZMRZLINÁŘKOU TAK TROCHU NÁHODOU

Zajímalo mě, jak se dostanete od práce v advokátní kanceláři ke zmrzlině? Simča říká: „Znáš to, sedíš doma večer s přítelem nad vínem a přemýšlíš, co bys mohla dělat... A pak nás to napadalo: ZMRZKA. S bývalým přítelem, který mě podporoval, jsme měli jasnou vizi: koupit malý autobus, jezdit po Pardubicích a festivalech a prodávat točenou zmrzlinu s ovocem“. Boom s točenou zmrzlinou přišel až potom.

 

 

TĚŽKÉ ZAČÁTKY

Happy end ano, ale první rok byl „tak trochu“ utrpení. „Nevěděla jsem o tomhle businessu vůbec nic. Vše, co jsem se naučila, bylo formou pokus-omyl. Nejhorší bylo, že „fungl“ nový stroj téměř nefungoval a já věděla, že po 2 hodinách zmrzlinu natočím jen stěží.  Až po roce nervů se nám podařilo zjistit závadu, stroj vyreklamovat a na základě zkušeností vybrat stroj nový“, vypráví Simona.

 

100% OVOCNÁ, BEZ PŘÍSAD

„Vždycky jsem chtěla zmrzlinu s kousky ovoce. Začínala jsem tak, že jsem do zmrzliny přidávala kousky ovoce, to se propadlo na dno a celou várku jsem pak musela vyhodit. Byla to katastrofa. Musela jsem tedy experimentovat s recepty i ovocem, některé nešlo spolu chuťově dohromady. Stálo mě to hodně času, úsilí a také peněz. Dnes se na své začátky dívám už s úsměvem“, říká sympatická blondýnka.

 

VANILKOVÁ NENÍ A NEBUDE

Lidé se jí neustále ptají, proč nemá „klasickou“ vanilkovou zmrzlinu. „Chci, mít svou identitu. Nechci mít to, co mají ostatní“, vysvětluje Simča. Ani na reklamy od dodavatelů si nepotrpí. Klasické poutače s kornoutem odmítá s klidem a dodává: „100 lidí, 100 chutí. I když je to někdy těžké nedat na názory lidí a nezavděčit se všem, vím, že stát si za svým se mi vyplatí“.

 

HAPPY END

Simona se teď naplno věnuje jen svojí zmrzlině, postupně a intuitivně rozšiřuje nabídku a sortiment. Možná jako u jediné v Pardubicích tady najdete bezlepkové kornoutky, bio výrobky nebo výrobky z rýžového mléka. Každá máma chce pro své dítě to nejlepší, což je i důvod, proč s mým synem chodíme už jen k Barky<3 

 

 

SIMČI ZKUŠENOSTI A TIPY PRO START VAŠEHO PODNIKÁNÍ

  1. Zas tak o tom nepřemýšlejte a jděte do toho po hlavě. Kdybych věděla, kolik peněz to bude stát a jak moc to bude těžký, asi bych do toho nešla
  2. Musíte do svého businessu investovat. S levným strojem lidi neobsloužíte
  3. Jděte postupně krok za krokem. Ikdyž zákazníci chtěli ledovou tříšť, věděla jsem, že si na stroj za desítky tisíc korun musím nejprve vydělat, nejde pořídit vše najednou
  4. Obklopujte se lidmi, kteří vás podporují: když budete mít kolem sebe lidi, kteří mají rádi jen své jistoty, je to riskantní. Vždy se vám bude dařit, když ve vás a váš sen někdo věří a máte podporu rodiny a přátel
  5. Nenechte se zvyklat. Všichni vám neustále radí a říkají, co máte dělat, je dobré je vyslechnout, ale nejdůležitější je jet si podle svého business plánu
  6. Moje motto: „Nedokážeš být úspěšný bez toho, že něco zvoráš“ a „Litovat můžeš jen toho, co neuděláš“
  7. Když něco děláte, tak na 100%: měla jsem vizi přes léto točit zmrzlinu a během roku dělat kosmetiku. Po roce a půl, co mi fungovalo obojí, jsem se rozhodla pustit salon. Mám o starost míň, čas pro sebe a dělám jednu věc pořádně. "U mě vyhrála zmrzlina“ uzavírá Simona